ترکیبات گاز هوای خشک چیست ؟
کاربرد گاز هوای خشک در پتروشیمی. هوا عمدتا از 78 درصد نیتروژن و 21 درصد اکسیژن تشکیل شده است و مابقی آن گاز های دیگری هستند. رطوبت یا بخار آب نیز در هوا وجود دارد. در گاز هوای خشک رطوبت را از ان جدا می کنند و نیتروژن و اکسیژن اجزای اصلی ترکیب گاز هوای خشک هستند.
گاز هوای خشک آتشگیر نیست و مانند هوا بدون رنگ و بدون بو است. اما، می تواند به دلیل حضو اکسیژن آتش سوزی را تقویت کند.
در ادامه به کاربرد گاز هوای خشک در پتروشیمی میپردازیم.
نام دیگر گاز هوای خشک چیست ؟
گاز هوای خشک را به نام هوای فشرده یا هوای صفر (Ziro-air) نیز می شناسند که با روش های تخصصی رطوبت زدایی و فشرده شده است.
درصد گاز های نیتروژن و اکسیژن در Zero-air به ترتیب 739.5 و 20.5 درصد است و نسبت به هوای معمولی اکسیژن در آن رقیق شده است.
مخلوط گازی هوای خشک
گاز هوای خشک را در اختلاط با گاز های دیگری از جمله گاز متان، هیدروژن و هیدروژن سولفید به منظور استفاده در کاربرد های خاص عرضه می کنند. این ترکیبات بیشتر در سامانه های نشت یاب گاز کاربرد دارند.
تأثیر دما بر رطوبت هوا
زمانی که دمای هوا زیاد می شود قابلیت جذب بخار آب نیز در آن بالا می رود. مقدار حد اکثر بخار آبی که توسط حجم معینی هوا در دمای مشخص می تواند جذب شود معلوم است. اما با تغییر دما این مقدار نیز تغییر می کند. در مناطق معتدل رطوبت هوا بین 1 تا 2 درصد در بهار و پاییز است. در روز های گرم و شرجی تابستان این مقدار به 5 درصد می رسد و در هوای سرد زمستان کمتر از 1 درصد خواهد بود.
مقایسه هوا و بخار آب
بخار آب چگالی کمتری نسبت به هوا دارد زیا وزن مولکولی بخار آب 18 و وزن مولکولی هوا 28 است. اختلاف چگالی این دو زمانی که هوا اشباع باشد، با افزایش دما بیشتر می شود
کاربرد های گاز هوای فشرده چیست ؟
از گاز هوای خشک در آشکار ساز های یونش شعله ای در دستگاه های سوانگاری (کروماتوگرافی) گازی استفاده می کنند. ضمناً به عنوان گاز پایه و تعدلی به عنوان گاز واسنجی (کالیبراسیون) در نشت یاب ها استفاده می شود تا نشت گاز ها درست تشخیص داده شود.
از این گاز به دلیل داشتن درصد اکسیژن بالا به عنوان مخلوط گاز تنفسی برای غواصان و بیماران در بیمارستان ها نیز استفاده می کنند
این موارد تعدادی از کاربرد های هوای خشک در پاسخ به سوال « کاربرد گاز هوای خشک چیست » بودند
کاربرد گاز هوای خشک در پتروشیمی
گاز هوای فشرده در پتروشیمی کاربردهای مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1.تولید هیدروژن
2.تولید اتیلن
3.تولید پروپیلن
4.تولید سایر محصولات شیمیایی
این گاز همچنین میتواند برای تولید سایر محصولات شیمیایی مانند بوتادی ان، متانول، آمونیاک و اسید نیتریک مورد استفاده قرار گیرد.
خطرات و ایمنی
یخ خشک یک فرم جامد از دی اکسید کربن است که در دمای -78 درجه سانتیگراد (-109 درجه فارنهایت) می جوشد. این ماده بسیار سرد است و می تواند باعث سوختگی پوست، چشم و ریه ها شود. همچنین می تواند باعث ایجاد انبساط گاز در رگ های خونی شود که می تواند منجر به سرگیجه، سردرد و سایر علائم شود.
خطرات تماس پوستی
یخ خشک می تواند باعث سوختگی فوری پوست شود. این سوختگی ها معمولاً به صورت لکه های سفید یا قرمز ظاهر می شوند و می توانند دردناک باشند. در موارد شدید، سوختگی یخ خشک می تواند منجر به نکروز بافتی یا مرگ بافت شود.
خطرات تماس چشمی
یخ خشک می تواند باعث تحریک شدید چشم ها شود. این تحریک می تواند باعث قرمزی، سوزش و اشک ریزش شود. در موارد شدید، تماس چشمی با یخ خشک می تواند منجر به آسیب دائمی به چشم ها شود.
خطرات استنشاق
استنشاق یخ خشک می تواند باعث سرگیجه، سردرد، تهوع و استفراغ شود. در موارد شدید، استنشاق یخ خشک می تواند منجر به بی هوشی و حتی مرگ شود.
ایمنی
برای ایمن کار با یخ خشک، باید اقدامات احتیاطی زیر را انجام دهید:
همیشه از تجهیزات ایمنی مناسب استفاده کنید. این تجهیزات شامل دستکش، عینک ایمنی و لباس محافظ است.
هرگز یخ خشک را در یک ظرف بسته قرار ندهید.
یخ خشک را به آرامی جابجا کنید تا از پراکندگی آن جلوگیری شود.
از تماس یخ خشک با پوست، چشم و ریه خودداری کنید.کاربرد گاز هوای خشک در پتروشیمی کاربرد دارد.